View this email in your browser

Svoboda se vším všudy nebo bezpečí jistoty? Co chceme víc?

 

Magda Vašáková Loumová

Po roce 1989 se vyprávěla bajka o tom, jak to prý vlastně máme s tou potřebou svobody a jak údajně neumíme nést tíhu zodpovědnosti a dalších věcí, které k ní náleží. Popravdě nevím, zda má současného autora, pokud ano, děkuji mu za názorný materiál a dovolím si ji podat zkráceně po svém.

Zvířátka žila v zoologické zahradě v kleci, která byla malá, všichni se tísnili jeden na druhého, žádný prostor pro pohyb, natož na vlastní potřeby – skákání, plavání, ležení, plazení a tak dále. Měli jen mříže kolem sebe a nad hlavou plechovou střechu, jedli jednou denně. Pravda, nepršelo tam a jídlo přicházelo pravidelně každý večer. Nebyl sice výběr, bylo to pořád to samé, ale bylo to jisté. Jednou v zahradě vznikla vzpoura a zvířátka byla osvobozena z vězení.

Dveře klece se otevřely a každý mohl svobodně ven. Zvířátka se držela pohromadě, bála se jít každý sám na vlastní pěst. Jen pár se jich rozuteklo do okolí. Večer začalo pršet a zvířátkům byla zima a měla hlad. Vzpomínala na to, jak do klece nepršelo a jak večer přišel ošetřovatel a nakrmil je. Den za dnem je volnost přestávala zajímat a touha po jídle a suchu je zaměstnávala natolik, že ztratila chuť objevovat, co svoboda skýtá. Jednoho večera se zvířátka rozhodla.

Vrátila se do zahrady, vlezla zpět do klece, zavřela dvířka a trochu smutně a rezignovaně čekala na krmení…

Pokračování na webu…

Co na vás čeká a mohlo by vám uniknout?

Výcvik koučování II.

Nadstavbového výcvik koučování zaměřený na seberozvoj a profesionalizaci každého kouče.

Systémové myšlení pro manažery I. 

Kultivujte svoji práci se systémy – rodinami, týmy, organizacemi.

Česká humanistická tradice v moderním managementu – kurz

Osobní rozvoj unikátní zážitkovou metodou.



Somatické koučování – kurz

Propojení koučování, základů fyzioterapie a tradiční čínské medicíny.

Ve světě nám to „zase bzučí“… Ze všech stran může i to necitlivé ucho zachytit zvuk hemžení názorových směrů, hřmění politicky více či méně korektních kandidátů na více či méně důležité pozice, mediální proroctví o budoucím vývoji našeho světa si hrají s černou a bílou. Náš svět se vrací na začátek a učí se znovu rozumět významu slova SVOBODA. Proto dnes tak trochu orwellovsky, proto dnes tak trochu o každém z nás, abychom si v té naší „farmičce“ ještě dokázali říct, proč a zač následovat vepře, a co potřebuje ten, kdo se mu snad jednou vzepře.

Za realizační tým Systemického Institutu

P. A. Digrin 

Chcete nám dát zpětnou vazbu či komentář, přání nebo návrh týkající se našeho newsletteru?Nebo máte otázky?Pište prosím na info@systemicky-institut.cz.