Čas se učit, anebo včas se učit…jinak?

Buďte efektivnější. Držte vysoké tempo, sledujte konkurenci. Specializujte se. Nefunguje to?

Výborně. Možná právě tohle zjištění povede k Vašemu budoucímu úspěchu. Záleží na ovšem také na Vaší ochotě se z něj učit. Ale pojďme hezky od začátku.

Nemusíme totiž být ekonomové ani špičkoví analytici, aby nám došla drobná chyba v rovnici pravidel dnešního trhu. Zatímco očekávání výkonu roste, zdroje zůstávají stále stejné. Navíc podmínky se stále dynamicky proměňují. Řízení firmy tak dnes předpokládá nikoli trpělivost a znalosti matematika, ale připravenost, odvahu a nasazení kapitána lodi na rozbouřeném moři. Tedy ve zkratce – intuici, otevřenost a schopnost komplexního myšlení. Kde dosud k úspěchu stačila kombinace „sedací části z kamene“ a imperativu „se učit, se učit, se učit“, přichází čas pro „klikaře s nadhledem“, tedy čas pro jiné „učení se“.
Jak toho lze dosáhnout? Podle klasického přístupu je to možné dvěma způsoby. Analyticky, tedy shromažďováním nespočtu teorií a poznatků, či prostým pozorováním, neúčastí. Zatímco první možnost končívá „utonutím“ v detailech, druhá hrozí ignorací blížícího se ledovce k přídi naší lodi. Existuje ale i třetí cesta…

Pokud přestaneme předpokládat výsledek, určovat směr, kterým „to má vést“, ale necháme na sebe působit množství podnětů, uvidíme více. Začneme myslet komplexně a přispívat ke své profesionální intuici. Mnohem více využíváme pravou mozkovou hemisféru, necháváme na sebe věci působit a díky tomu získáváme schopnost vybírat z nepřeberného množství informací ty nejdůležitější. Učíme se nejen na vědomé, ale podvědomé a nevědomé úrovni.

Naše dlouholetá praxe ukazuje, jak drobná změna v jedné části systému odstartuje lavinovou proměnu těch ostatních.

Například zlepšení vztahů a týmové spolupráce ve vrcholovém managementu automaticky přináší lepší spolupráci i ve zbytku firmy a navíc zvyšuje atraktivitu pro zákazníky.

Strategie EU „Evropa 2020“ předpovídá vznik až 40% zcela nových typů zaměstnání v následujících 5 letech. Zaměstnavatelé budou vyžadovat mnohem více pružnosti, schopnosti spolupracovat a řešit nezvyklé problémy. Úzce specializovaní pracovníci díky tomu ztrácejí v budoucnosti šance.

Systemický institut pomáhá se na tuto budoucnost připravit. Osvojte si komplexní myšlení. Naučte se myslet systémově.

ship-691283_640 (1)