View this email in your browser

Když Komenský a Hus vedou firmu…

„Čo bolo, to bolo…,“ jak příhodně postava duševního velikána majora Terazkyho vystihuje současný společenský pohled na naší národní historii! Strnulá, černobílá, plná dat a provázená nakrčenými nosy dítek školou povinných. Přitom stačí jen na pár chvil zavřít oči, využít barev představivosti, aby před našima očima ožily události, které s našimi kažododenními příběhy mají mnoho společného. Nevěříte?

Zkuste přemýšlet spolu s námi, stejně tak, jako když jsme my sami tvořili Humanistickou tradici v moderním managementu, zbrusu novou zážitkovou metodu seberozvoje. Připraveni? Tak tedy…

Dovedete si představit, jak se cítili členové československé vlády, když se rozhodovali, zda přijmout Mnichovskou dohodu? Nebo co prožíval Jan Hus, když stál sám před nepřátelským koncilem v Kostnici? Myslíte, že by se Komenský stal světoznámým zakladatelem moderní pedagogiky a uznávaným odborníkem u evropských královských dvorů, kdyby ho pobělohorská tragédie nevyhnala ze země? Jaké myšlenky, jaké postoje, jaká osobní dilemata protagonistů dějinných dramat stála za zrodem historie, kterou dnes bereme jako samozřejmost?

Příběhy našich předků nám ale nejsou vzdálené staletí. Jsou i našimi příběhy. Rámují naše myšlení, rezonují v naší každodennosti. Národní zkušenosti, úžasná vzepětí, úspěchy i traumata se odráží v našem každodenním cítění i rozhodování. Většinou si toho však nejsme vědomi. Přitom právě „zvědomování“ je cestou osobního růstu. Pochopením a zažitím (byť zprostředkovaným) významných okamžiků naší historie a myšlenek českých velikánů poznáváme, objevujeme, rosteme…Věřte, že v odkazu našich předků se skrývá mnohem víc, než jste si možná dosud uvědomovali.

 „Tisíciletá minulost protéká každým: děláme něco velkolepě starého a historického, když mluvíme česky.“ Karel Čapek

Byli jsme svědky toho, jak se jediným zážitkovým cvičením může změnit pohled člověka na historickou událost. Celý život si něco myslíte, zaujímáte jasný postoj, a pak během půlhodiny je všechno jinak – i to se může stát, když se s námi vydáte na cestu sebepoznání a kultivace leadershipu za pomoci české humanistické tradice a poučení z českých dějin.

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ T. G. Masaryk

Mnozí z vás, například ti, kdo znají rodinné konstelace, ví, že minulost je tu stále s námi, a nedokážeme-li se s ní vypořádat, stává se břemenem. Ale my se zaměřujeme hlavně na to, abychom dokázali vytěžit z nesmírného pokladu naší národní zkušenosti. A čím více se jím probíráme, tím více vidíme, že ho nikdy nedokážeme dostatečně vytěžit, protože je tam toho opravdu hodně!

Začínáme pro sebe i pro vás tvořit minimalizované podklady pro tuto práci. Většina z vás nemá čas na důkladné studium – my to děláme za vás a pro nás pro všechny.

Sledujte www.hu-man.cz.

-KL- -PD-

A teď pohled do budoucnosti…

Česká humanistická tradice v moderním managementu – Kurz

Osobní rozvoj unikátní zážitkovou metodou.

Výcvik koučování I. 

Akreditovaný vzdělávací program (ACP). Naučte se systemické koučování.

Systémové myšlení pro manažery I. 

Kultivujte svoji práci se systémy – rodinami, týmy, organizacemi.



Systémové myšlení pro manažery II.

Pro ty z vás, kdo chtějí pokračovat v kultivaci systémového myšlení.

Další rok se stal minulostí a my stojíme na prahu nového. Díváme se vpřed, „zpátky ni krok“, „čo bolo, to bolo“.Opravdu?Ona historie, jak ji lidstvo zná a chápe, to měla vždy těžké. Jako první padla v plen vítězům, aby odvrátila svou tvář od poražených.Pro mnohé z nás  získala příchuť šťovíku díky školním osnovám, a dalšími „mnohými“ je i v současnosti zneužívána k tvorbě malomocných hesel. A i přes všechny své tváře a převleky na ní zůstává cosi hluboce pravdivého.Byla žita stejnými lidmi jako jsme my. Byla současností stejně syrovou a okouzlující jako je ta naše.

A žije v nás stále.

Krásný čas probouzení!

Za realizační tým Systemického Institutu

Klára Lauritzenová

 

Chcete nám dát zpětnou vazbu či komentář, přání nebo návrh týkající se našeho newsletteru?Nebo máte otázky?Pište prosím na info@systemicky-institut.cz.