vidireras-698099_1280

Jste to, čemu věnujete pozornost. Rituální čáry máry s rituály v systemice.

Pavel Digrin

Je s podivem jak často mluvíme o rituálech, jak často o nich čteme, aniž bychom jim ale vědomě věnovali svou pozornost. A přitom jsou to právě ony, které stojí za největší dynamikou našeho života. Ne nadarmo se říká, že člověk je bytost rituálů a zvyků a známý systemický citát – „neříkej mi, co dokážeš ve výjimečných situacích, řekni mi, co děláš každý den“ – to jen potvrzuje. Naše identita a fungování je založena na rituálech. Rituál je jazyk, kterým se dorozumíváme ve svém okolí, se svou rodinou, kolegy, je to skutečná podstata toho, co v životě děláme.

Ze stručné definice vychází rituál především jako „pravidelně se opakující činnost, která vyjadřuje náš vztah k určitému tématu či hodnotě“. Nepochybujeme, že v tuto chvíli ti mnozí z Vás, kteří se seznámili se systémovým myšlením, musí zpozornět. Je-li totiž systém samotný definovaný vztahem svých prvků, pak je to právě rituál, který se podílí na jeho tvorbě, definici i změně.

Co je tedy rituál v systémovém myšlení?

Pojďme se tedy před příchodem Nového roku zastavit a naučme rituály pracovat pro nás, pro naše cíle a pro naši změnu.

Já a rituál

Naším prvním krokem do světa rituálů nebude magická iniciace. Bude jím „pouhé“ pozorování.

Podíváte-li se na svůj den či týden, dokážete rozeznat opakující se činnosti, které pro zajisté mají nějaký racionální smysl. Pojďme nyní vystoupat o jednu příčku výše a podívat se na ně optikou emocí, komplexity, systemiky. Co o vás říkají?

Tak například každodenní brzké vstávání, abyste svým dětem či partnerovi připravili snídani. Na jednu stranu praktická úvaha „někdo to udělat musí“, na stranu druhou jasné vyjádření citu a péče o své blízké, jasný prvek budující a upevňující vztah, vyjádření vaší vlastní identity v systému rodiny.

Jistě najdete další příklady, ať již pravidelný kontakt s lidmi, které máte rádi, květiny pro manželku, společná dovolená a další. Pokud je spatříte, zeptejte se sami sebe – co o vás vypovídají? Jaký vztah a vůči komu vyjadřují?

Rituály ale mohou pracovat i proti nám.

Vezměme si například takovou pravidelnou „kouřovou pauzu“.  Rituální zapálení si cigarety jako času pro sebe, odpojení se, výměně pár slov s kolegy. Ale pojďme teď zase o příčku výš a podívejme se na sebe „shora“. Jaký vztah a ke komu tím vyjadřujeme? Ano, dopřáváme si potřebnou chvíli na uspořádání myšlenek i dílčí odměnu v podobě dopaminové injekce, ale co náš vztah k systému našeho těla? K ostatním? Jak vnímáme svou roli nyní?

Jak si na tom pak stojí oblíbená práce o víkendech a neustálá kontrola e-mailů?

V práci s rituálem platí jednoduché pravidlo.

Pozorujte, uvědomte si, které rituály pracují pro vás, které proti vám, a co pro koho skutečně znamenají.

Rituálům, které nechceme, můžeme poděkovat, nahradit je jinými, aniž bychom změnili jejich smysl – například místo pauzy na cigaretu si můžeme udělat procházku, místo odpovídání na e-maily můžeme komunikovat s lidmi, kteří jsou pro nás důležití.

Obsah tak zůstane stejný, ale vztah se změní. A se vztahem pak i celý systém.

Rituál jako firemní kultura

Tři dělají společnost“ (tres faciunt collegium) je staré latinské heslo, které nám říká jednoduchou pravdu. Kde jsou více než dva lidé, vzniká společenství, kde je společenství, je třeba identity, pravidel, rituálů. Nejinak je tomu i ve firemním prostředí. Každá firma má svou specifickou kulturu, bez ohledu na to, zda ji zavedla či ne. Je výsledkem interakcí chování, zvyklostí, návyků a různých sociálních propletenců. A poznáme ji třeba právě z rituálů.

Udělejte si chvíli a zamyslete se, stejně jako v případě osobních rituálů, opakujícími se situacemi, chováním a vztahy k nim u vás na pracovišti. Zeptejte se kolegů, sepište je na papír, přemýšlejte nad nimi. A opět je podrobte pečlivému zkoumání. Pracují pro vás? Jaký vztah, k čemu a komu vyjadřují?

Je-li vaší snahou budovat příjemnou atmosféru, mít spokojené zákazníky či pracovníky, vysoký výkon, neměly by vaše firemní rituály vyjadřovat vztah právě k těmto hodnotám?

Pohodové svátky naplněné vašimi oblíbenými rituály vám

Za tým Systemického institutu přejí
Klára Lauritzenová a Pavel Digrin